Υγεία
Φαγητό

0 comments
Η ελιά και τα θρεπτικά οφέλη της
Παραδοσιακά, οι ελιές έχουν θεωρηθεί ως μια πολύ υγιεινή τροφή. Εκτός από την παροχή ενέργειας, συνθέτουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών φυτικής προέλευσης, μεταλλικά άλατα, φυτοστερόλες και βιταμίνες.
- Οι ελιές είναι μια μέτρια πηγή θερμίδων, 100 g περίπου αποδίδουν μόνο 115 θερμίδες. Το θερμιδικό περιεχόμενο τους προέρχεται κυρίως από λίπη.
- Παρ ‘όλα αυτά, ο καρπός συνθέτει υγιές λίπος με τη μορφή των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) όπως ελαϊκό οξύ (18: 1) και παλμιτελαϊκό οξύ (16: 1), που βοηθούν στη μείωση της LDL ή «κακής χοληστερόλης» και στην αύξηση της HDL ή «καλής χοληστερόλης »στο αίμα.
- Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων της στεφανιαίας αρτηρίας ευνοώντας ένα υγιή προφίλ των λιπιδίων του αίματος.
- Η ελιά περιέχει τυροσόλη, ένωση που φαίνεται να προκαλεί αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, καρδιοπροστατευτική και αντιμικροβιακή δράση.
- Καθώς και φαινολικές ενώσεις όπως λεουροπεΐνη και ολεοκανθάλη. Οι ενώσεις αυτές είναι υπεύθυνες για την πικρή και πικάντικη γεύση της ελιάς. Η ολεουροπεΐνη, η ολεοκανθάλη και η υδροξυτυροσόλη είναι τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης. Μαζί με τη βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, παίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, της φλεγμονής, της στεφανιαίας νόσου, των εκφυλιστικών νευρικών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων παθήσεων.