fbpx
Επικοινωνία
Address: Καποδιστρίου 5, Αιγάλεω, Αττική
Follow Us

Blog

Nutrilicious
Υγεία

Θρεπτική αξία κάστανου

Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Τα κάστανα αποτελούν  μια τροφή με υψηλή θερμιδική αξία, αφού  100 g κάστανα περιέχουν 213 θερμίδες. Τα κάστανα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και  φυτικές ίνες, γεγονός που  τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών με περιεκτικότητα 8,1γρ στα 100γρ. Αυτό τα καθιστά ιδανικό υποκατάστατο των δημητριακών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Παρόλο που οι θερμίδες του κάστανου συγκριτικά με τους λοιπούς ξηρούς καρπούς είναι αναλογικά λιγότερες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα. Μόλις 2-3 κάστανα περιέχουν περίπου100 θερμίδες.

Είναι επίσης  πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α και Ε και σύμφωνα με την  Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association) συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων που είναι  πηγές των αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως είναι οι  ξηροί  καρποί, για να βοηθήσουν  στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, περιέχει θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φιλικό οξύ.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι λιγότερες πρωτεΐνες που περιέχουν παρουσιάζουν υψηλή βιολογική αξία, ενώ τα λίγα λιπαρά που έχουν είναι πολυακόρεστα και μονοακόρεστα τα οποία φροντίζουν και για την καλή υγεία της καρδιάς. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Αποτελούν μια καλή πηγή πολυφαινολών, με πιθανές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προσοχή στην ποσότητα ή να τα αποφεύγουν άτομα με πέτρες στα νεφρά, καθώς τα κάστανα περιέχουν οξαλικά.

 Έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (διατήρηση οστικής μάζας, νευροδιαβιβαστής), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες), φώσφορο (οστά και όραση), σίδηρο νάτριο και κάλιο.

Επίσης, είναι πλούσια πηγή του μονοακόρεστων λιπαρών. Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή βοηθούν  τόσο στη μείωση της ολικής όσο και  της LDL χοληστερόλης  (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν τα επίπεδα της  HDL (καλή χοληστερόλη) στο αίμα.

Συμπερασματικά, το κάστανο είναι ένας καρπός  υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας, με σημαντικά διατροφικά οφέλη  για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να  ενταχθεί  στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής.

Άφησε το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *