
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά
·
Ο μπακαλιάρος
είναι πλούσιος σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και φτωχός σε λίπος.
·
Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα τα οποία
παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική και πνευματική λειτουργία της καρδιάς
και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
·
Είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο,
σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνη Β12.
Ø Η σκορδαλιά με την οποία και συνδυάζεται ο μπακαλιάρος
μπορεί να παρασκευαστεί είτε από πατάτα είτε από ψωμί, και σε συνδυασμό με τον
μπακαλιάρο βοηθούν στην ισορροπία της αλμυρότητας γεύματος αλλά αποτελούν και
ένα πλήρες γεύμα.
Ø Οι πατάτες περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη
C, φυτικές ίνες και κάλιο.
Ø ενώ το σκόρδο, έχει αντιμικροβιακή δράση, μειώνει τη
πίεση και προστατεύει τον οργανισμό από τον κίνδυνο λοιμώξεων.
ü Οι θερμίδες που έχουν ο μπακαλιάρος με την σκορδαλιά
εξαρτώνται από τον τρόπο που μαγειρεύονται. 120γρ μπακαλιάρου βραστού ή ψητού
αποδίδει περίπου 250 θερμίδες και 1 κουτ σούπας σκορδαλιά περίπου 80-100
θερμίδες, ανάλογα την περιεκτικότητα σε πατατα ή ψωμί και ελαιολαδο.
Ενώ αν ο μπακαλιάρος είναι τηγανητός αποδίδει μόλις 400 θερμίδες στην ίδια
ποσότητα. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το τηγάνισμα είναι υπεύθυνο για την
καταστροφή πολλών θρεπτικών συστατικών. Άρα και αν θελουμε να προσέξουμε τη
διατροφή μας, καλό θα είναι να επιλέξουμε τον βραστό ή ψητό μπακαλιάρο
συνδυάζοντας τον με την σκορδαλιά!