Υγεία
Φαγητό

0 comments
Πώς να ρίξω τα επίπεδα της χοληστερίνης;
Η χοληστερόλη χωρίζεται σε «κακή» (LDL) και «καλή» (HDL).
- Υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ιδιαίτερα επιβαρυντική φαίνεται να είναι η «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία, η ύπαρξη δηλαδή συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, ολικής και LDL χοληστερόλης και μείωση της HDL χοληστερόλης.
- Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, έχει φανεί ότι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης όχι μόνο μειώνει την LDL χοληστερόλη πιο αποτελεσματικά, αλλά διατηρεί ή και αυξάνει την HDL χοληστερόλη.
- Η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής αλλά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης έχει ο έλεγχος του σωματικού βάρους με παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ένα περπάτημα 30 λεπτών περίπου 5 φορές την εβδομάδα, συμβάλλει σε σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης αλλά και αύξησης της HDL χοληστερόλης.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
- Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο και τα τηγανητά.
- Τροφές πλούσιες σε υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, όπως το αγελαδινό βούτυρο.
- Συνίσταται ο περιορισμός της πρόσληψης διαιτητικής χοληστερόλης στα 200 mg ημερησίως.
Τροφές που πρέπει να προτιμούνται
- Τροφές με φυτοστερόλες, όπως οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια κ.ά., οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές. Φαίνεται ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης. Τα φασόλια, οι φακές, το κριθάρι, η βρώμη, τα δημητριακά ολικής άλεσης καθώς τα πορτοκάλια μια δαμάσκηνα Ρομπάι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες.
- Τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, καθώς και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα κ.ά., αντίστοιχα, πλούσια σε ω-3 και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι ευεργετικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης.
Συμπερασματικά, ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των επιπέδων χοληστερόλης είναι :
1. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η επιλογή των κατάλληλων τροφών
2. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους
3. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.