fbpx
Επικοινωνία
Address: Καποδιστρίου 5, Αιγάλεω, Αττική
Follow Us

Blog

Nutrilicious
Υγεία

Γαστρίτιδα και διατροφή

Γαστρίτιδα είναι ή φλεγμονή των ιστών του βλεννογόνου του στομάχου η οποία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Οξεία γαστρίτιδα όταν εμφανιστεί ξαφνικα και χρόνια γαστρίτιδα η οποία μπορει να συμβει με την παροδο του χρόνου.

H Γαστρίτιδα έχει πολλές αιτίες.Οι δύο κύριες αιτίες της γαστρίτιδας είναι 1) ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται Helicobacter pylori H. και 2) μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες όπως και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες, αυτοάνοσα προβλήματα, ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, σαρκοείδωση και γαστρίτιδα κοκκιωμάτωσης.Τα περισσότερα αίτια οδηγούν σε παρόμοια συμπτώματα. Αυτό έχει οδηγεί σε κάποια σύγχυση και είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί επαγγελματίες υγείας θεωρούν πλέον τον όρο “γαστρίτιδα” ως μη ειδική περιγραφή ενός συμπλέγματος συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Άλγος άνω κοιλιακής χώρας
  • Καύση
  • Καούρα
  • αίσθημα της πληρότητας
  • Ναυτία
  • εντερικά αέρια

Η γαστρίτιδα μπορεί να διαγνωστεί με τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς (για παράδειγμα, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδων φαρμακων και / ή κατανάλωση αλκοόλ), ή με την αναπνοή, το αίμα, τα κόπρανα, ανοσολογικές εξετασεις και βιοψία δοκιμών για την ανίχνευση του H. pylori και άλλες εξετάσεις όπως ενδοσκόπηση ή ακτινολογικές μελέτες αποδεικνύουν αλλαγές του βλεννογόνου.

Η θεραπεία της γαστρίτιδας ποικίλλει ανάλογα με τα αιτία.

Το H. pylori συνήθως αντιμετωπίζεται με ένα συνδυασμό αντιβιοτικών.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αντιμετωπίζεται με τη διακοπή του φαρμάκου και χρησιμοποιώντας τα αντιόξινα, αναστολείς ισταμίνης ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή PPIs.

Τα τρόφιμα και τα ερεθιστικά χημικά προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας θα πρέπει να μειωθούν ή να σταματήσουν. Για παράδειγμα:

  • διακοπή καπνίσματος.
  • Αποφυγή κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.
  • Αποφυγή καφείνης, ανθρακούχων ποτών και χυμών φρούτων που περιέχουν κιτρικό οξύ, για παράδειγμα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, ανανά, κτλ
  • Αποφυγή τροφών πλούσιων σε λίπη.

Οι επιπλοκές από οξεία γαστρίτιδα είναι σπάνιες, ενώ στη χρόνια γαστρίτιδα περιλαμβάνουν το πεπτικό έλκος, αιμορραγία έλκη, αναιμία, λέμφωμα, νεφρικά προβλήματα, στενώσεις, απόφραξη του εντέρου ή ακόμα και το θάνατο.

Οι άνθρωποι με οξεία γαστρίτιδα συνήθως αναρρώνουν πλήρως χωρίς επιπλοκές ενώ η ρόνια γαστρίτιδα μπορεί να έχει μια σειρά από αποτελέσματα από την καλή (έγκαιρη θεραπεία) σε κακή αν αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.

Τεχνικές πρόληψης της γαστρίτιδας

Το Πανεπιστήμιο του Maryland των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και άλλοι προτείνουν ότι η κατανάλωση μικρότερων, πιο συχνών γεύματων και η αποφυγή τροφίμων που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά ή λιπαρά, θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η μείωση του στρες επίσης συνίσταται.

Διαιτητικές αλλαγές όπως το τζίντζερ τσάι ή / και χαμομήλι με μέλι καταπραΰνει τα  συμπτώματα της γαστρίτιδας, ενώ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα βατόμουρα, τα μήλα και το σέλινο μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Τα τρόφιμα που μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Τσάι (πράσινο και λευκό ειδικότερα)
  • Γιαούρτι
  • Μέντα
  • Πίτουρο σιταριού
  • Ο χυμός καρότων
  • Νερό καρύδας
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Κρεμμύδια
  • Σκόρδο
  • Μήλα
  • Φρέσκα φρούτα και μούρα
  • Σέλινο
  • Χυμό μούρων
  • Λάχανο
  • Μπρόκολο
  • Κρεμμυδάκια
  • Μαϊντανός
  • Θυμάρι
  • Σόγια
  • τρόφιμα σόγιας
  • Όσπρια (φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές)

Ποιες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας;

Τα τρόφιμα και άλλες ουσίες που θα πρέπει να αποφεύγονται για τη μείωση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Αλκοόλ
  • πικάντικα τρόφιμα
  • Παχυντικά φαγητά
  • τα τηγανητά

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι τοξικό ή ερεθιστικό για το στομάχι (για παραδειγμα το κάπνισμα τσιγάρων, όξινα ποτά όπως ο καφές, σκόνη σκόρδου, σκόνη τσίλι, πιπεριές και προϊόντα ντομάτας).

Άφησε το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *