
Διατροφή και Νόσος του Crohn
Ορισμός
Η νόσος του Crohn είναι μία νόσος που μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, αλλά συνηθέστερα το λεπτό και το παχύ έντερο. Προσβάλλει 1 στους 1000 ανθρώπους. Ο λόγος παραμένει άγνωστος. Παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συχνά σε παιδιά και εφήβους. Επίσης, εμφανίζεται συχνότερα σε καπνιστές και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και συνήθως μεταξύ 10 και 40 ετών.
Συμπτώματα
Η νόσος του Crohn δημιουργεί συχνά κοιλιακό πόνο και διάρροια η οποία μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία και άλλοτε όταν δημιουργηθεί απόφραξη, εκδηλώνεται δυσκοιλιότητα, ναυτία και έμετος. Οι ασθενείς με ενεργό νόσο, εμφανίζουν κόπωση, λήθαργο και μπορεί να ανεβάσουν πυρετό και αναιμία, τα οποία βελτιώνονται μόλις η νόσος περάσει σε κατάσταση ύφεσης.
Διατροφικοί παράμετροι
Οι διατροφικές ανάγκες των ασθενών με νόσο του Crohn περιλαμβάνουν:
- διατήρηση ή βελτίωση της θρεπτικής κατάστασης του ασθενούς
- προαγωγή της ανάπτυξης
- τη βελτίωση της όρεξης
- τη μείωση της δυσαπορρόφησης
Τροφές που επηρεάζουν θετικά ή επιβαρυντικά τη νόσο
Οι τροφές που θα πρέπει να προτιμώνται σε γενικές γραμμές είναι οι ακόλουθες:
- Γάλα αμυγδάλου
- Αυγά
- Βρώμη
- Πουρές λαχανικών
- Σολωμός
- Παπάγια
- Πουρές οσπρίων
- Πουλερικά
- Ρύζι
Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι:
- Τα αλκοολούχα ποτά (κοκτέιλ, μπύρα, κρασί)
- Μαγιονέζα, μαργαρίνη, έλαια
- Αναψυκτικά
- Καφές, τσάι, σοκολάτα
- Γάλα, τυρί, γιαούρτι
- Τηγανιτά
- Ωμά λαχανικά και φρούτα
- Κόκκινο κρέας
- Πικάντικα φαγητά
- Προϊόντα ολικής άλεσης
Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, πιθανόν να χρειαστεί κάποια χρονική περίοδο, διατροφική υποστήριξη με τεχνητή σίτιση (εντερική/ παρεντερική διατροφή).
Γενικά, πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα τους, με αποτέλεσμα να αποκλείουν πολλά από αυτά από το καθημερινό τους διαιτολόγιο. Κατά τη περίοδο ύφεσης, οι ασθενείς πρέπει να καταναλώνουν όσο το δυνατόν μια φυσιολογική ελεύθερη δίαιτα.
Συμπληρώματα
Τα διατροφικά συμπληρώματα είναι κάποιες φορές απαραίτητα για να αντικαταστήσουν την απώλεια βιταμινών και μετάλλων λόγω της έλλειψης όρεξης ή κατανάλωσης τροφής, της κακής απορρόφησης εξαιτίας της εξέλιξης της νόσου ή της απώλειας λόγω διάρροιας. Πριν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, ζητήστε τη γνώμη του γιατρού.