fbpx
Επικοινωνία
Address: Καποδιστρίου 5, Αιγάλεω, Αττική
Follow Us

Blog

Nutrilicious
Υγεία

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Όταν αναφερόμαστε στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν μιλάμε για περιορισμό θερμίδων ή μείωση βάρους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, διότι θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Το είδος της διατροφής στην εγκυμοσύνη αναφέρεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνεται η επαρκής ποσότητα διατροφικών στοιχείων τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Θα πρέπει λοιπόν η διατροφή της εγκύου να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά καθώς και να υπάρχει ποικιλία των ομάδων τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, το ψωμί και τα δημητριακά καθώς και πηγές πρωτεΐνης και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συνήθως, θα πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον 300 θερμίδες την ημέρα περίπου από το 2ο τρίμηνο και έπειτα και με την κατάλληλη κατανομή των ανάλογων θρεπτικών συστατικών πάντα μεσογειακού τύπου διατροφής και με την ενημέρωση από ειδικό διατροφολόγο.

Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2-4 μερίδες φρούτων και 4 ή περισσότερες μερίδες λαχανικών καθημερινά.

Το ψωμί και τα δημητριακά προσαρμόζονται ανάλογα με το βάρος της εγκύου, αλλά μια προτεινόμενη κατανάλωση θα πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα 6-11 μερίδες ημερησίως.

Οι πρωτεΐνες είναι επίσης σημαντικές, ιδιαίτερα στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς εξασφαλίζουν την απαραίτητη οξυγόνωση, γι’ αυτό και συνίσταται συγκεκριμένη ποσότητα ημερησίως.

Τα ψάρια και θαλασσινά είναι επίσης μια καλή διατροφική επιλογή, παρόλα αυτά να αποφεύγονται ψάρια που περιέχουν υδράργυρο. Προτείνονται 3 μερίδες πρωτεΐνης ή ψαριού γενικά καθημερινά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρειάζονται καθημερινά καθώς το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 4 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

Συμπερασματικά, η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική, προσέχοντας το βάρος να μην υπερβεί όσο είναι δυνατόν από τα επιτρεπόμενα όρια αύξησης του βάρους, το οποίο και ορίζεται από τον διαιτολόγο με βάση το βάρος και το Δείκτη Μάζας Σώματος που ξεκινά μια έγκυος την εγκυμοσύνη, ώστε να αποφευγχουν προβλήματα υγείας τόσο στην έγκυο όσο και στο έμβρυο.

Άφησε το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *