fbpx
Επικοινωνία
Address: Καποδιστρίου 5, Αιγάλεω, Αττική
Follow Us

Blog

Nutrilicious
Lifestyle Tips

Διατροφή το Πάσχα

H περίοδος του Πάσχα ξεκινά αρχικά με την νηστεία κατά την οποία η διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε χοληστερόλη, περιέχει αρκετά καλά λιπαρά και όταν ακολουθηθεί σωστά και με μέτρο μπορεί να βελτιώνει αρκετά τη υγεία. Αντίθετα, την περίοδο του Μεγάλου Σαββάτου, της Κυριακής και Δευτέρας του Πάσχα, αυξάνεται απότομα η κατανάλωση των κορεσμένων λιπών και γενικότερα των τροφών υψηλών σε λιπαρά, ζωικό λίπος και χοληστερόλη. Τα άτομα που έχουν προβλήματα με το ουρικό οξύ θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των τροφών σε πουρίνες (αρνί, κοκορέτσι, μαγειρίτσα).

Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω οι θερμίδες που αποδίδουν τα εδέσματα αυτών των ημερών:

Μαγειρίτσα≈ 450kcal ενώ με αυγολέμονό ≈ 600kcal

Αρνί ≈ 350kcal

Κατσίκι ≈ 250kcal

Αυγό≈ 90kcal

Τσουρέκι≈ 300kcal(1 μέτριο κομμάτι)

Κουλουράκι Πασχαλινό≈ 200kcal (το ένα)

Σε κάθε περίπτωση είναι μια γιορτή που όλοι θα φάμε διαφορετικά, όμως αν προσέξουμε τι θα επιλέξουμε από την αρχή, σε τι ποσότητα και χωρίς να πρέπει να δοκιμάσουμε ότι έχουμε μπροστά μας, τότε σιγουρά μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα να μην ξεφύγουμε και υπερβάλλουμε.

 

Πρακτικές λύσεις ώστε να μην ξεφύγετε αλλά και να απολαύσετε τα εδέσματα του Πάσχα.

  • Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αρκεστείτε στο πιάτο με την παραδοσιακή σούπα χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε κάτι περισσότερο από αυτή φορτώνοντας το στομάχι σας. Ιδανικά κατά την παρασκευή της μαγειρίτσας μην βάλετε ολόκληρο αυγό, αλλά τα ασπράδια του.
  • Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί πάρετε το πρωινό σας, και εφόσον επιθυμείτε λόγω γιορτών να καταναλώσετε τσουρέκι ή κουλουράκια Πασχαλινά, προτιμήστε να τα καταναλώσετε στο πρωινό σας αλλά χωρίς υπερβολές (πχ επιλέξτε 1 μέτρια φέτα τσουρέκι ή 2 μικρά κουλουράκια Πασχαλινά με 1 ποτήρι γάλα ή χυμό ώστε να έχετε ένα πλήρες πρωινό γεύμα).
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος των κρεάτων μην κάθεστε από πάνω τσιμπολογώντας από αυτά. Επιλέξτε να φάτε ένα σνακ πχ ένα φρούτο μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε το να φάτε περισσότερο φαγητό όταν καθίσετε στο τραπέζι να φάτε.
  • Στο τραπέζι, γεμίστε το πιάτο σας από την αρχή ώστε να έχετε τον έλεγχο του τι τρώτε. Αποφύγετε τα τηγανητά. Επιλέξτε να βάλετε στο πιάτο σας τα κρεατικά αφαιρώντας την πέτσα και συνοδέψτε με ψητές πατάτες ή ρύζι και άφθονη σαλάτα. Προσθέστε ξανά σαλάτα αν χρειαστεί.
  • Αποφύγετε να καταναλώσετε αρκετό αλκοόλ και αρκεστείτε στα 1-2 ποτήρια.
  • Μην φορτώσετε τον στομάχι σας περισσότερο, με κάποιο επιπλέον γλυκό (προτιμήστε όπως είπαμε να το καταναλώσετε στο πρωινό σας γεύμα).
  • Συνεχίστε την υπόλοιπη ημέρα σας τρώγοντας ελεγχόμενα και χωρίς άλλες υπερβολές.
  • Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό πχ αυγό με φρυγανιές και χυμό ή γάλα με τοστ γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών και συνεχίστε την ημέρα σας έχοντας πάντα ενδιάμεσα σνακ ρυθμίζοντας την πείνα σας. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε φρούτα και αρκετή ποσότητα λαχανικών μαζί με τα κύρια γεύματα σας.

 

 

Διασκεδάστε με την οικογένεια ή την παρέα σας, απολαύστε το φαγητό σας και την κάθε στιγμή σας.

 

Καλό Πάσχα !

Άφησε το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *