
Διατροφικές πρακτικές στον αθλητισμό
Είναι σημαντικό τόσο για όλους όσο και για τους αθλητές να κάνουν κατάλληλες επιλογές στα γεύματα τους -τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα- έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη), τις βιταμίνες καθώς και τα υγρά του σώματος τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ενέργεια ενός ισορροπημένου ενεργειακού ισοζυγίου.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι διατροφικές ανάγκες ενός αθλητή και ενός αθλούμενου διαφέρουν γιατί υπάρχει διαφορετική ενεργειακή δαπάνη λόγω αυξημένης έντασης και συχνότητας του αθλητή στα διάφορα αθλήματα άρα και διαφορετικές ανάγκες ενεργειακής πρόσληψης. Ιδιαίτερα οι αθλητές με μεγάλο και έντονο προπονητικό φορτίο χρειάζεται να προσλαμβάνουν πχ υψηλότερα ποσά υδατανθράκων για να διατηρούνται οι αποθήκες μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου.
Μία διατροφή για να θεωρηθεί αρκετά θρεπτική για έναν αθλητή, θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να υπάρχει επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Έτσι, για να είναι σίγουρος ένας αθλητής πως η διατροφή του είναι ισορροπημένη θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν διατροφολόγο ώστε να τον κατευθύνει στις εξατομικευμένες απαιτήσεις του, τόσο ως προς τις διαιτητικές προτιμήσεις του όσο και της ενέργειας που καταναλώνει για ένα συγκεκριμένο άθλημα.
Συμβουλές προς αθλητές για πριν την προπόνηση:
Το γεύμα θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και υγρά. Να πραγματοποιείται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση ένα κύριο γεύμα και 45λεπτά -1 ώρα πριν ένα σνακ και να υπάρχει καλή ενυδάτωση τόσο 2-3 ώρες πριν αλλά και καθ’ όλο το 24ωρο.
Παράδειγμα:
2-3 ώρες πριν την προπόνηση: 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά πρωινού
45’-1ώρα πριν την προπόνηση: 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Συμβουλές προς αθλητές για μετά την προπόνηση:
Συστήνεται η έναρξη του γεύματος αποκατάστασης να πραγματοποιείται 30λεπτά μετα το τέλος της άσκησης και ξανά ανά 2 ώρες για τις επόμενες 6 ώρες.
Το γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, σε συνδυασμό με πρωτεΐνη και φυσικά μια καλή ενυδάτωση.
Φυτικές ίνες και αθλητισμός
Προτείνεται οι φυτικές ίνες να καταναλώνονται κάποιες ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα για να αποφεύγονται τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές και να διευκολύνεται ο ρυθμός γαστρικής κένωσης.
Τροφές οι οποίες είναι υψηλές σε περιεκτικότητα φυτικών ινών είναι ορισμένα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα και όσπρια.
Συμπληρώματα και αθλητές
Η πλειοψηφία των ουσιών και των προϊόντων που απευθύνονται στους αθλητές δεν έχει βρεθεί ότι μπορει να παρέχουν ένα εργογόνο αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα, όταν αυτά καταναλώνονται με στόχο την κάλυψη των ειδικών διαιτητικών απαιτήσεων κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή της αγωνιστικής περιόδου (υγρά γεύματα, αθλητικά ποτά), με στόχο την αποκατάσταση ιδιαίτερα όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος.
Σε κάθε περίπτωση πριν την χρήση τους, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος ώστε το συμπλήρωμα να μην είναι ενάντια στους κανονισμούς και στη δημιουργία επιβλαβών για την υγεία παρενεργειών, αλλά και να γίνει κατανοητό από τους αθλητές, ότι η επίδραση της αθλητικής απόδοσης στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις διατροφικές πρακτικές τους.