
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με χουρμάδες και μέλι
Υλικά
- • 1/2 πορτοκάλι σε χυμό
- • Ξύσμα πορτοκαλιού
- • 1 1/2 κούπα βρώμη
- • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- • 1 κ.γ. κανέλλα
- • Λίγο γαρύφαλλο
- • 8-9 μέτριους χουρμάδες
- • 3-4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- • 2 κούπες τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση:
1. Πολτοποιούμε σε μούλτι τους χουρμάδες αφου πρώτα τους μουλιάσουμε σε ζεστό νερό για 20 λεπτά περίπου .
2. Τοποθετούμε το μίγμα σε μπολ και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και την 1 κουτ μέλι και ανακατεύουμε.
3. Στην συνέχεια περνάμε από το μούλτι τα καρύδια και την βρώμη και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας.
4. Επιπλέον προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης και πλάθουμε με τα χέρια το μίγμα με όλα τα υλικά και φτιάχνουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε.
6. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε τα βουτάμε σε κρύο σιρόπι.
7. Το σιρόπι μου περιέχει 1 φλυτζάνι μέλι, 1 φλυτζάνι νερό , 1 ξυλάκι κανέλας και ξύσμα πορτοκαλιού.
8. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο καρύδι και είναι έτοιμα!
Εκτός από την «υγιεινή» τους εκδοχή, δεν ξεχνάμε ότι έχει επίσης θερμίδες και άρα θέλει μέτρο η κατανάλωση τους. Ένα μέτριο μελομακάρονο με ζάχαρη έχει περίπου 150 θερμίδες ενώ αυτό περίπου 100 θερμίδες!