
Συνέντευξη: Λίπος στο συκώτι και διατροφή
Πόσο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας το λίπος στο συκώτι;
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) ή λιπώδες ήπαρ, είναι η πιο συχνή ηπατική νόσος στον κόσμο και πρόκειται για συσσώρευση λίπους στα ηπατοκύτταρα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία αποτελούν αιτία που θα οδηγήσουν σε αύξηση των περιπτώσεων ΜΑΛΝΗ, καθώς αποτελούν σήμερα τις πιο συχνές αιτίες ηπατοπάθειας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όταν όμως συνδυάζεται ο ΣΔ με παχυσαρκία, σχεδόν όλα τα άτομα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ηπατοστεάτωσης και ίνωσης.
Τα άτομα με ΜΑΛΝΗ συνήθως είναι ασυμπτωματικά ή μπορεί να αισθάνονται ένα αίσθημα βάρους στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς και να παραπονιούνται για κούραση. Η φυσική εξέταση δείχνει συνήθως παχυσαρκία. Όταν πλέον έχει εξελιχθεί σε ηπατική στεάτωση οι εργαστηριακές εξετάσεις του ήπατος μπορεί να είναι φυσιολογικές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ελαφρώς παθολογικές. Συνηθέστερά όμως μπορεί να υπάρχουν αυξημένες τρανσαμινάσες και κυρίως να υπερέχει η τιμή της SGPT έναντι της SGOT με συνδυασμένη αύξηση της γ-GT και αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης. Επίσης, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι αυξημένα. Η φερριτίνη είναι αυξημένη σε τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο, ψηλού κινδύνου για ηπατική στεάτωση είναι τα διαβητικά τα παχύσαρκα τα δυσλιπιδιαμιακα και υπερτασικά άτομα.
Ποιες τροφές θα πρέπει να προτιμούμε για να το μειώσουμε;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που θα μπορούσαν να μειώσουν το λίπος στο συκώτι. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου των διατροφικών συστάσεων, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ΜΑΛΝΗ. Η εφαρμογή δίαιτας απώλειας βάρους και σωματικής δραστηριότητας (για την βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη), εφόσον εφαρμοστούν, είναι τα μόνα σίγουρα και αποτελεσματικά μέσα που μπορούν να αποδώσουν στην αντιμετώπισή της ΜΑΛΝΗ.
Προτείνεται ένα πρόγραμμα διατροφής βασιζόμενο στη Μεσογειακή διατροφή (Υδατάνθρακες 40-50%, Πρωτεΐνες 15-20%, Λίπη ≤ 30%), με απώλεια 0,5-1kg/εβδ, με τη επίβλεψη και την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου- διατροφολόγου. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι με μία πολύ ταχεία και ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους, παρατηρείται χειροτέρευση, η βραδεία απώλεια βάρους φέρνει βελτίωση όχι μόνο της φλεγμονής αλλά και της ίνωσης.
Πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε διαιτολόγο-διατροφολόγο;
Η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελούν τα πρώτα αίτια εμφάνισης λίπους στο συκώτι. Συνεπώς, όταν ένα άτομο έχει παραπανίσια κιλά, ή ΣΔ τύπου 2 ή ανεβασμένες τιμές εξετάσεων (τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, τρανσαμινάσες, σάκχαρο), θα πρέπει να απευθύνεται σε έναν διατροφολόγο ώστε να βελτιώσει αυτές τις καταστάσεις που προδιαθέτουν σε λίπος στο συκώτι. Το γεγονός ότι η ΜΑΛΝΗ είναι η συχνότερη ηπατική νόσος σε αυτά τα άτομα, κάνει επιτακτική την ανάγκη της καθοδήγησης από έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που θα αποτρέψει την εξέλιξη της ηπατοστεάτωσης. Έτσι, η απώλεια βάρους εφόσον εφαρμοστεί σωστά με την επίβλεψη του ειδικού, είναι το μόνο σίγουρο και αποτελεσματικό μέσο που μπορεί να αποδώσει τόσο στην παχυσαρκία όσο και στην εξέλιξη της κατάστασης αυτής.