fbpx
Επικοινωνία
Address: Καποδιστρίου 5, Αιγάλεω, Αττική
Follow Us

Blog

Nutrilicious
Υγεία

Ψωρίαση και διατροφή

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, µη μεταδοτικό νόσημα, που επηρεάζει το δέρμα και οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ακριβές αίτιο της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστο. Είναι μια σύνθετη νόσος με πολλαπλά δυνητικά αίτια. Σίγουρα εμπλέκεται κάποια γενετική προδιάθεση, που όμως δεν μεταφράζεται υποχρεωτικά σε εκδήλωση της νόσου σε όλα τα άτομα που την έχουν. «Ενεργοποιείται» από άλλους παράγοντες, πιθανότατα περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ψωρίασης, τα συμπτώματα των οποίων διαφέρουν σε κάθε μορφή. Αποτελεί μία προ-φλεγμονώδη κατάσταση για τον οργανισμό και τα άτομα που την εμφανίζουν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ώστε να συμβάλλουν θετικά στη μείωση της έξαρσης των συμπτωμάτων ή να παρατείνει περισσότερο την ύφεσή τους.

  • Τα ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας και μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά της, καθώς επιδρά ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε «άμυνα» έναντι των δικών του κυττάρων. Η προτεινόμενη ποσότητα πρόσληψης για τους άνδρες αντιστοιχεί στα 1,6γρ. την ημέρα και για τις γυναίκες στα 1,1γρ. την ημέρα. Τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά είναι:

  • τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί,
  • τα θαλασσινά, όπως τα χτένια και οι γαρίδες
  • η φυτική μαργαρίνη
  • οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια
  • τα όσπρια
  • Σελήνιο

Το σελήνιο έχει φανεί να σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής, συμβάλλοντας θετικά στη φλεγμονώδη κατάσταση της ψωρίασης και κατά συνέπεια στη μείωση εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Οι ημερήσιες συστάσεις για την καθημερινή πρόσληψη του σεληνίου διαφέρουν σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες (άνδρες 70μg/ημέρα, ενώ για τις γυναίκες 50μg/ημέρα). Τροφές πλούσιες πηγές σεληνίου είναι:

  • οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια Βραζιλίας
  • τα τρόφιμα ολικής άλεσης
  • τα θαλασσινά & ψάρια
  • το κρέας (συκώτι και χοιρινό).
  • Βιταμίνη Ε

Πέρα της δράσης της ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε έχει συσχετιστεί θετικά με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό σε άτομα με ψωρίαση. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι κυρίως τα φυτικά τρόφιμα όπως:

  • οι ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, αράπικα φιστίκια)
  • τα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο)
  • τα σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι)
  • Η βιταμίνη D


Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει αναδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ως παράγοντας εκδήλωσης της ψωρίασης. Είναι λίγες οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης D, καθώς το μεγαλύτερο μέρος το καλύπτουμε με μικρή έκθεση στον ήλιο. Οι πιο πλούσιες πηγές σε βιταμίνη D είναι:

  • τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί
  • ο κρόκος αυγού
  • τα μανιτάρια
  • η φυτική μαργαρίνη
  • τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D

 

  • Η ψωρίαση έχει συσχετιστεί με διατροφικές ανεπάρκειες, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής για την κάλυψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφή έχει φανεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην ψωρίαση. Μία διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή ανοσοενισχυτική αγωγή για άτομα με ψωρίαση.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση φαίνεται να προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο και περιστασιακά.
  • Η παχυσαρκία αποτελεί και αυτή μία φλεγμονώδη κατάσταση για τον οργανισμό. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή ΒΜΙ μεγαλύτερο από 35kg/m2) φαίνεται να έχουν αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα της ψωρίασης. Για τους λόγους αυτούς, η απώλεια βάρους θεωρείται πιθανή προσθήκη στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης.
  • Επιπρόσθετα, τα άτομα που εκδηλώνουν ψωρίαση φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), μία άλλη φλεγμονώδη νόσος. Ωστόσο στο σύνολο των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει.
  • Τέλος, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν άλλο ένα σημαντικό στοιχείο στη διατροφή του ατόμου με ψωρίαση. Η συμπληρωματική λήψη ω-3 λιπαρών από ιχθυέλαιο έχει φανεί να είναι η πιο αποτελεσματική λύση συγκριτικά με τα υπόλοιπα συμπληρώματα.

Άφησε το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *