fbpx
Επικοινωνία
Address: Καποδιστρίου 5, Αιγάλεω, Αττική
Follow Us

Blog

Nutrilicious
Υγεία

Διατροφικές διαταραχές

  1. Στις διατροφικές διαταραχές συμπεριλαμβάνονται, η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία καθώς και η διαταραχή υπερφαγίας. Πρόκειται για πολύπλοκες ασθένειες με ψυχολογικές και σωματικές πτυχές. Χαρακτηρίζονται από σκέψεις σχετιζόμενες με την εικόνα του σώματος και τη λήψη τροφής.

Φαίνεται να υπάρχει συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, οι οποίοι σχετίζονται με την εκδήλωση και την ανάπτυξη της διαταραχής.

Τα αίτια εμφάνισης τους είναι κυρίως ψυχοπαθολογικά.

Παράγοντες όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση,  η απαρέσκεια του σώματος, η τελειοθηρία, η δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων, προβλήματα στην οικογένεια ή τις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και η αδυναμία αναγνώρισης πείνας και κορεσμού φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των διαταραχών, ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή, όπου κυριαρχεί το πρότυπο του ‘’αδύνατου’’ και ‘’λεπτού’’.

Όσο πιο σύντομα τα άτομα αναζητήσουν τη θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για σωματική και ψυχική ανάρρωση. Αν η κατάσταση όμως δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα τότε μπορεί να έχουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και σε κάποιες περιπτώσεις να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του ατόμου.

  1. Η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών συνηθίζεται να αντιμετωπίζεται συνδυαστικά από πολυεπιστημονικές ομάδες που μπορούν να  προσφέρουν την απαραίτητη ιατρική, ψυχολογική και διατροφική φροντίδα του ατόμου.

Η συμβολή του διαιτολόγου είναι σημαντική από τα πρώτα κιόλας σημάδια των διαταραχών. Ο διαιτολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση, θεραπεία, παρακολούθηση, υποστήριξη και εκπαίδευση του ασθενούς για τον προγραμματισμό των γευμάτων του, καθώς και τα κίνητρα για αλλαγή συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένης της ατομικής και ομαδικής θεραπείας τόσο σε προγράμματα εξωτερικών ασθενών όσο και σε νοσοκομειακά προγράμματα νοσηλείας των διαταραχών. Συνεργάζεται στενά με τα άλλα μέλη της ομάδας για να κατανοήσει πώς τα υποκείμενα ψυχολογικά και συναισθηματικά ζητήματα του ασθενούς επηρεάζουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το άτομα κατάλληλα.

Το επίκεντρο της θεραπείας πρέπει να είναι σχετικό με την καθιέρωση μιας ισορροπημένης διατροφικής πρόσληψης, η οποία θα αποκαταστήσει τη διατροφική κατάσταση και το σωματικό βάρος σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές παραμέτρους.

Άφησε το σχόλιο σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *